Elämäntapamuutos #6
Matkamiehen mietteitä hengissä pysymisestä - Aki Karihtala
Kirjoitan aiheesta, joka koskettaa vain osaa Suomen työtätekevästä kansasta eli siitä ryhmästä, joka joutuu työnsä puolesta matkustamaan paljon. Tämä on minulle sikäli helppo aihe kirjoittaa, koska kuuluin itse tuohon ryhmään yli 20 vuotta. Olin yksi niistä Suomea maailmalle vievistä Lonely Rider-tyypeistä, jotka lentelevät ympäriinsä joka puolelle maailmaa aikaeroja, hotellikuolemia, lentokoneessa istumisesta johtuvia veritulppia ja yleensäkin lento-onnettomuuksia uhmaten. Omalta kohdaltani tuo ilmojen halkominen alkoi 25-vuotiaana, jolloin minut palkattiin mielenkiintoiseen työhön, jossa työmatkat suuntautuivat ympäri maailmaa. Matkapäiviä minulle kertyi n. 150-200 per vuosi ja maapisteitä taisi olla n. 80 lopetettuani työurani yhtiössä. Tämä jatkuva matkustaminen luonnollisesti asetti paljon haasteita elämälle niin fyysisesti kuin henkisesti.
Mikä matkatyössä on sitten haasteellista terveyttä ja hyvinvointia ajatellen?
Pitkät matka ja jatkuva istuminen eivät tunnetusti ole ihmiskeholle hyväksi. Jos harrastat kotioloissa liikuntaa, normaali harjoittelurutiini voi helposti keskeytyä. Et ole enää tutulla kuntosalilla, lenkkeilemään joudut oudossa ympäristössä, ei tuttuja treenikavereita, erityyppinen ruoka ja ruokailurytmi. Unen laatu kärsii aikaerosta, oudosta sängystä tai kaupungin metelistä johtuen. Lisäksi oman haasteensa tuovat mahdolliset illan istujaiset asiakkaiden kanssa.
Itsensä kunnossa pitäminen työmatkoilla
Olen sitä mieltä, että itsekurilla ja suunnitelmallisuudella on suurin rooli terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Pitää vaan yksinkertaisesti tehdä päätökset rutiinien suhteen ja jos siinä ei muuten onnistu, niin kirjoita ne vaikka kalenteriin osaksi päivän ohjelmaa. Monesti ajatellaan, että työmatkoilla ei ehdi kuntoilemaan, mutta kyllä se 30-60 minuutin aika löytyy kun vaan haluaa. Tähän lisättynä runsas vedenjuonti, oikean tyyppinen ruokailu ja lepo niin hyvä tulee.
Nukkuminen ja aikaero
Nukkuminen on tärkeää ja joskus erittäin hankalaa, jos olet reilusti toisilla aikavyöhykkeillä. Itse kikkailen unen kanssa riippuen siitä, matkustanko länteen vai itään. Useimmilla ihmisillä länteen matkustaminen itseni mukaan lukien on unirytmiä ja nukkumista ajatellen helpompaa. Esim. lennettäessä Suomesta Yhdysvaltoihin kone saapuu sinne heidän aikaansa useimmiten illansuussa jolloin Suomessa on jo yö. Eli lentomatkan aikana kannattaa pysytellä mahdollisimman paljon hereillä ja kun saapuu jenkkeihin, pitäisi yrittää sinnitellä heidän nukkumaanmenoaikaan saakka jolloin oletkin sitten valmista kauraa nukkumaan. Aamulla herätessäsi olet pirteä, koska Suomessa on tuolloin jo päivä pitkällä. Itään päin lentäminen on taas haasteellisempaa.
Lennot lähtevät yleensä iltasella ja esim. Kiinassa yö on jo tuolloin pitkällä. Harva pystyy aloittamaan nukkumisen välittömästi koneen nousun jälkeen ainakaan ilman nukahtamislääkkeitä ja toisaalta onhan se mukava koneessa syödäkin ja katsoa vaikka jokin elokuva. Siinä vaiheessa kun silmäluomi alkaa painaa, ei olekaan enää kuin pari kolme tuntia koneen laskeutumiseen eli ensimmäisestä työpäivästä tulee todella haasteellinen. Itsekin olen monesti joutunut Pekingissä suoraan lentokentältä palaveriin huonosti nukutun yön jälkeen. Paras tapa on luonnollisesti aikatauluttaa tapaamiset siten, että voit käydä hotellilla nukkumassa aamupäivän ja työkuviot sitten iltapäivään.
Aamu- vai iltatreenit?
Tämän suhteen olemme kaikki yksilöllisiä eli joillekin aamutreenit ovat helpompia kuin iltatreenit ja päinvastoin. Matkustaessani reilusti eri aikavyöhykkeisiin ajoitin yleensä kuntoilut siihen aikaan päivästä kun vireystaso oli hyvä. On mielestäni turha mennä rasittamaan itseään liikaa jos sisäinen kellon näyttää aamuyötä. Tietenkin tätä voi sotkea päivän aikataulut asiakkaiden kanssa ja jos näyttää siltä, että illalla ei tule olemaan aikaa kuntoilla, niin sitten se pitää hoitaa aamulla ennen aamiaista.
Sisä- vai ulkoliikuntaa?
Tämäkin riippuu vähän siitä, mihin työmatka suuntautuu. Lähtökohtaisesti olisi hyvä harrastaa sekä ulko- että sisäliikuntaa. Ulkoliikuntaa ajatellen on tosin otettava huomioon ympäristö, eli löytyykö hotellisi ympäristöstä edes sopivaa seutua lenkkeilyyn. Jos asut ison kaupungin ytimessä vilkkaan liikenteen keskellä, juokseminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Tuolloin kannattaa mieluummin käydä reippailla kävelylenkeillä, jolloin ehtii hiljaisemman vauhdin myötä myös seuraamaan paremmin ympäröivää liikennettä. Monessa suurkaupungissa on kivoja puistoja ja joen varsia, missä on kiva lenkkeillä. Minusta on aina ollut mukava käydä aamulla aikaisin 30-40min kävelyllä jolloin liikennettä on vähemmän ja ilma on puhtaampaa, sillä yksi ulkoliikuntaa rajoittava seikka voi olla ilmanlaatu. Esim. useissa Aasian suurkaupungeissa ilmanlaatu voi olla niin heikko, että ulkoilua ei kannata edes harkita. Tällöin on yksinkertaisesti parempi vaan hoitaa kuntoilut sisätiloissa. Minulla on usein matkalla mukana teleskooppiset kävelysauvat, jotka mahtuvat kätevästi matkalaukkuun. Alkuaikoina sauvakävelijä kyllä sai ihmiset hymyilemään, mutta monet olivat myös vilpittömästi uteliaita ja tulivat kyselemään, että mikäs tämä juttu oli. Siinä hommassa ei paljon kannattanut ujostella vaan hyvällä pokerilla suu hymyssä jalkaa toisen eteen.
Useista isoista hotelleista löytyy nykyisin hyviä kuntosaleja, joita kannattaa hyödyntää. Tämä trendi on tosin kehittynyt vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana selkeämmin mutta vielä on paljon pienempiä hotelleja, joissa kuntosalia tarjotaan vailla minkäänlaista käsitystä, mitä siellä pitäisi olla tarjolla. Aika usein päätin tehdä treenit hotellihuoneessani ja sehän onnistuu tosi kätevästi eikä vaadi edes ihmeemmin mielikuvitusta. Vatsalihakset, kyljet sekä venyttelyt onnistuvat helposti sängyllä televisiota katsellen. Erityyppiset etunojapunnerrukset, lankut, jalkakyykyt (matkalaukku selässä tai sängyn päätyä selittäin nostellen) onnistuvat helposti huoneessa. Hauikset matkalaukulla toimii myös hyvin. Jossain vaiheessa aloin pakkaamaan laukkuun myös kuminauhat, joilla pystyy tekemään lihasryhmät tosi monipuolisesti kiinnittämällä niiden toisen pään vaikka sängynjalkoihin tai ovenripaan riippuen siitä, mitä lihasta haluat harjoittaa.
Minulla on hotellihuonejumpassa aina tietty setti, minkä teen ja sen pystyy viemään tarvittaessa läpi 30 minuutissa. Kuntosalilla tein yleensä isoja lihasryhmiä pitkillä sarjoilla, lyhyillä palautumisajoilla ja korkeahkolla sykkeellä. Osana kehonhuoltoa käytin myös hyvin paljon hotellien hierontapalveluja. Varsinkin Aasiassa heillä on pitkät perinteet erityyppisissä hierontatekniikoissa. Oma suosikkini on aina ollut jalkahieronta, jossa käsitellään jalkapohjien lisäksi kaikki jalkojen isot lihakset sekä alaselkä. Varsinkin pitkillä lennoilla nämä alueet yleensä jumiutuvat eniten.
Ruokailu ja alkoholi
Syöminen on kivaa ja mikään ei ole sen hienompaa kuin päästä kokeilemaan erilaisten ruokakulttuurien antimia. Itse olen aina ollut hyvin ennakkoluuloton erilaisten ruokien suhteen. Joskus on tullut pistettyä suuhun sellaisiakin ruokia, joista en ole ollut ihan varma että mitähän tässä oikein tuli nyt syötyä. Nykyään hotellien aamiaispöydistä pystyy rakentamaan terveellisen aamiaisen vaikkakin kyllä joskus vielä törmää siihen paahtoleipä, leikkele, sokerimehu/kahvi-meininkiin. Nyrkkisääntöhän on, että kuluta enemmän kuin nautit ja tähän nyt ei sinänsä ole mielestäni mitään helppoa ohjeistusta, sillä kuka niitä kaloreita ja kulutusta aamiaispöydässä alkaa laskeskelemaan.
Ruokaa voi syödä reilusti kun suosii vähähiilihydraattista ruokavaliota. Eli pannukakuilla, sämpylöillä ja croissanteilla vatsan täyttäminen ei ole suositeltavaa. Minulla on vakiosetti yleensä aamuvitamiinien jälkeen erikseen tilaamani 4 munan munakas, jossa on yhden munan keltuainen. Jos munakasta ei pääse räätälöimään, niin sitten syön neljä keitettyä kananmunaa ja yhdestä keltuaisen. Hieman tummaa leipää jos löytyy, marjoja puuron kanssa, vihanneksia, kalkkunaleikkelettä ja hieman juustoa. Alkuun juon yleensä kupin teetä ja päälle kahvia tuoreiden hedelmien kera. Sen verran täytyy tunnustaa, että annan kyllä joskus hieman köyttä ruokavalion suhteen eli chocolate chip cookie ja mustikkamuffinsi silloin tällöin matkoilla on ihan paikallaan. Lounailla ja illallisilla jätän myös hiilihydraatteja vähemmälle. Eniten tulee syötyä kanaa ja kalaa vihanneksien kera ja joskus harvemmin sitten kunnon pihvi. Alkoholin suhteen olen onnekseni ollut alalla, missä pitkät kosteat illat eivät ole kovin yleisiä. Illoista on selvinnyt yleensä parilla viinilasillisella.
Yhteenvetona yllämainittuun voi siis todeta, että pitemmillä työmatkoilla on hyvä olla selkeä suunnitelma sen suhteen, miten liikkuu ja missä. Hotellien oman tarjonnan ja ympäristön pystyy kätevästi selvittämään etukäteen ja säätilan näkee myös helposti netistä oikean vaatetuksen mukaan ottamiseksi. Jonkun paikallisen kaverin kanssa ulkoliikunnan ja reittien suunnittelu yhdistettynä nähtävyyksien katseluun luonnollisesti onnistuisi paremmin, mutta mikäli kaveri puuttuu, voit aina tiedustella asioista etukäteen paikalliselta kontaktiltasi tai hotellista. Suunnitelmallinen kuntoilu, oikea ruokailu ja lepo takaavat hyvän vireystason ja tämän myötä myös työasiat luistavat paremmin puhumattakaan siitä, että takaisin kotiinkin on mukavampi mennä hyvävointisena.