Elämäntapamuutos #1
Vähärasvaisten Sisuskalujen Metsästys - Aki Karihtala
Akin kuntoremppa ja elämäntapamuutos alkaa
Lähdin tähän projektiin yhtä paljon oman terveyteni vuoksi kuin lisätäkseni ihmisten tietoisuutta viskeraalisen rasvan suhteen. Olen keski-ikäinen, Oulussa syntynyt ja Helsingissä asuva miehen köriläs, joka nuorempana opiskelun ohella harrasti paljon aktiivikilpaurheilua sekä kesä- että talvilajeissa. Urheilu-ura huipentui Suomen mestaruuteen jenkkifutiksessa Roostersin paidassa vuonna -86. Sen jälkeen elämä oli käytännössä pelkkää työtä ja matkustamista ympäri maailmaa 150-200 vrk vuodessa. Oman terveyden ylläpitäminen tiiviissä työtahdissa ja eri aikavyöhykkeillä oli haasteellista, mutta onnistui kuitenkin sen verran, että olen saanut pidettyä itseni jotakuinkin "kuosissa". Painoni on pysynyt aktiiviurheilu-uran lukemista 10 kg:n sisällä.
Olen lukenut viime aikoina joitakin artikkeleita kehon koostumusmittauksista ja otin asian tiimoilta yhteyttä Erno Polukseen, joka on pitkän linjan personal trainer ja tekee päätyönään nykyisin InBody-720 kehon koostumusanalyyseja (www.aktivointi.fi). Minulle tehtiin analyysi ja tulokset kertoivat säälimättä karua kieltään; Minulla oli paljon viskeraalista rasvaa ja asialle oli tehtävä jotain ja nopeasti.
Mitä viskeraalinen rasva on ja miksi sitä on tullut?
Viskeraalinen rasva kehittyy ajan myötä vatsaontelon sisäpintaan sekä sisäelimiin kuten maksaan, munuaisiin, haimaan ja sydämeen. Tämä rasva on huomattavasti vaarallisempaa kuin esimerkiksi ihon alle reisiin, takamukseen tai käsivarsiin kerääntyvä rasva. Viskeraalinen rasva voi aiheuttaa pitkälle kehittyessään ongelmia sokeriaineenvaihdunnassa johtaen esim. 2-tyypin diapetekseen, Verisuonet rasvoittuvat ja kalkkeutuvat ja riski mm. sydänkohtauksiin kasvaa. Nämä terveysriskit voivat kehittyä niin naisille kuin miehille ja mikä mielenkiintoista, lihavien lisäksi myös laihoille, jolloin puhutaan ns. "laihoista läskeistä". Minut yllätti testituloksissa se, että vaikka olen päällisin puolin urheilullisen näköinen, olen kuitenkin sisältä läski. Kiireisen elämän myötä pitkäkestoinen aerobinen harjoittelu on jäänyt vähemmälle ja nykyisin kuntoilu on ollut pääosin lihasvoima-harjoittelua vaikkakin jonkin verran olen yrittänyt tehdä välissä aerobistakin harjoittelua. Osasyy aerobisen harjoittelun vähyyteen on myös polvileikkauksissa, joita on jo tehty yhteensä 6 kpl, viimeisin viime keväänä. Eli juokseminen on siis hieman hankalaa
Mitä seuraavaksi?
Hyvä asia tässä koko jutussa on, että viskeraalista rasvaa pystyy vähentämään liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla. Minun kohdallani toinen asiaa auttava tekijä on, että määrätietoinen ja tavoitteellinen treeni on tuttua. Tavoitteeni jaan kahteen eri osa-alueeseen eli ns. korjausliike, remppa tai miksi sitä nyt halutaankin kutsua. Samassa yhteydessä totutellaan elämäntapamuutokseen eli miten mennään sitten korjausliikkeen jälkeen eteenpäin. Tämä on äärimmäisen tärkeää koska entiseen ei saisi palata.
Aloitin toimenpiteet noin pari viikkoa sitten eli muutoksen alle ovat joutuneet liikuntatavat ja ruokavalio. Projekti tulee kestämään yhteensä 12 viikkoa ja teemme välimittaukset loka-marraskuun vaihteessa loppumittauksen asettuessa joulukuun puoliväliin. Julkaisen seuraavassa postauksessani tarkan lähtötilanteeni eli mittaustulokset sekä asetetut tavoitteet. Erno Polus kertoo omista taustoistaan, näkemyksistään tilanteeni suhteen sekä InBody-Kehon koostumusanalyysistä. Tämän jälkeen käymme läpi ylätasolla, miten harjoitteluohjelmani on rakennettu ja minkä tyyppisellä ruokavaliolla mennään eteenpäin. Tarkoitukseni on tehdä tästä viestinnällisesti selkokielistä, kansantajuista ja helposti ymmärrettävää. Tämän suurinta osaa meitä koskettavan ongelman ratkaisemisen ei tarvitse olla rakettitiedettä vaan asiat voidaan hoitaa kuntoon helpoilla ja käytännön läheisillä tavoilla. Toivon, että tämä itselleni asettama haaste toimii innoittajana sinulle ja myös välitykselläsi elämänkumppanillesi ja miksei näitä blogeja jakamalla myös kavereillesi.