Miten ihmiset saisi liikkumaan? - Aki Karihtala

20.04.2016

Väsyttää. Jospa huomenna. Yksinkö tuonne metsäpolulle? Voisihan sitä mutta minkä vuoksi?

Olen jo naimisissa ja ketä varten tässä nyt enää kuntoilla tarvitsee. Ulkona on kylmä ja sataa. On vähän tuo jalka kipeä. Tuntuu flunssaiselta. Televisiosta tulee kivaa ohjelmaa. Voisihan sitä, mutta kun en minä nyt lapsiltani jouda. Ei sitä tämän syömisen jälkeen mitään jaksa. On liian kiire ja en nyt ehdi. En osaa. Peli on jo menetetty. Ei huvita eikä kiinnosta. En kehtaa. Voisihan sitä mutta kun ei ole kaveria.

En aio nyt alkaa jeesustelemaan ja moralisoimaan ihmisiä, joille liikunta on vieras käsite syystä tai toisesta. Liikunnan merkityksestä on puhuttu kautta aikojen ja nykyisin yhä enenevässä määrin kun ihmisten työ on muuttunut fyysisestä työstä istumatyöhön, joka viimeisimpien tutkimusten mukaan aiheuttaa kuolemia ja terveydellisiä ongelmia. Tottahan se on, että liikkumattomuus tappaa. Sekin on totta, että vierivä kivi ei sammaloidu. No mitä tässä pitäisi sitten tehdä? On vain pieni osa ihmisiä, jotka alistuvat kuntovalmentajan komentamiseen päästäkseen liikkeelle ja parempaan kuntoon.

Suurimmalta osalta yksinkertaisesti puuttuu se motivaatio ja sen puuttuminen peitellään sitten erinäisillä yllämainituilla tekosyillä. Kyllähän me kaikki haluaisimme olla terveitä ja näyttää hyvältä sekä puoleensavetävältä elämäntilanteesta riippumatta. Jos on motivaatiota, niin sen eteen pystyy kyllä aika paljon tekemään, ja joiltakin se onnistuu helpommin kuin toisilta. On muistettava, että geenilotossakin vain harvat voittavat eli jo pelkästään perimä ja sen lisäksi lapsena vanhemmilta opittu elämäntapa voivat vaikuttaa lopputulokseen erittäin paljon. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen ihmisen on ensin hyväksyttävä oma itsensä siinä lähtötilanteessa missä on ja sen jälkeen päätettävä, haluaako nykytilannetta jotenkin muuttaa.

Mielestäni koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Olen lukenut artikkeleita, joissa puhutaan lihassolujen hyvästä muistista eli jos olet harrastanut nuorempana paljon liikuntaa, lihassolut periaatteessa muistavat sen ja pääsevät hyvään vauhtiin pienen ravistelun jälkeen näin kansankielellä sanottuna. Jos taas ei ole koskaan harrastanut liikuntaa, tuloksien näkeminen tulee olemaan haasteellisempaa mutta edelleenkään ei mahdotonta.

Nyt tullaan sitten siihen ydinkysymykseen, mikä mielessäni on pyörinyt jo pitemmän aikaa. Mistä motivaatio liikuntaan? Löytyykö motivaatio siitä, että ostat kalliin rannetietokoneen tai muun laitteen, joka kertoo, kuinka monta askelta päivässä kävelee kotiovelta autolle ja autosta työtuolille tai jääkaapilta sohvalle ja takaisin? Nykyisillä kuntoiluun liittyvillä laitteilla ja mobiiliapplikaatioilla voidaan mitata kaikenlaisia asioita aina sykkeestä kalorinkulutukseen sekä aktiivisuuteen. Lista mittaavista ominaisuuksista on pitkä. Mutta onko motivaation puutteesta kärsivä ihminen valmis maksamaan useita satoja euroja teknisistä laitteista, jotka on periaatteessa pääosin kehitetty ihmisille, joilla motivaatio liikkumiseen on jo olemassa? Olen sitä mieltä, että suurin osa ei. Mielestäni hyvin pieni osa ihmisistä aktivoituu liikkumaan teknisen laitteen innoittamana ja suurin osa ei taas näe niissä mitään, joka todella tempaisisi heidät liikunnan maailmaan.

Sen verran taustoistani, että olin yli 20 vuotta kotimaisen pörssiyhtiö Exelin palveluksessa ja jäin sieltä pois vuonna 2008 sport-liiketoiminnan johtajan tehtävistä. Exel tunnettiin tuolloin pääosin hiihto- ja kävelysauvoista sekä salibandymailoista. Minulla oli mielenkiintoinen näköalapaikka tämän myötä sekä huippu-urheiluun kuin myös terveysliikuntaan. Terveysliikunta minua on aina kiinnostunut ja varsinkin sen vuoksi, että sillä saralla on vielä niin paljon tehtävissä ja oikeiden asioiden tekemisellä voi olla suuriakin kansantaloudellisia merkityksiä esim. vähentyneinä sairauskuluina ja työstäpoissaoloina. Mielenkiintoisin projektini Exelillä oli sauvakävelyn konseptointi ja kaupallistaminen maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Oli erittäin hauskaa ja haasteellista olla käynnistämässä liikettä, joka sittemmin sai yli 10 miljoonaa ihmistä tarttumaan kävelysauvoihin. Ei ollut ihan helpoin tehtävä saada ihmisiä harrastamaan lajia, joka monen mielestä näytti huvittavalta. Mutta siellä se on, Nordic Walking, liikuntalaji, joka on ottanut oman paikkansa terveysliikuntalajien kirjossa. Laji sai erittäin paljon liikkeelle myös ihmisiä, jotka eivät juurikaan harrastaneet liikuntaa aikaisemmin ja uskallan väittää, että ne suurimmat syyt tähän olivat median tuki, informaation jakaminen lajin hyödyistä, lajin helppous ja tehokkuus sekä isona asiana yhteisöllisyys. Lajia harrastettiin ja harrastetaan edelleenkin pääosin kavereiden kanssa. On mukavampi mennä ulkoilemaan kun on juttukaveri mukana.

Minua on aina kiehtonut kaikenlaisessa tekemisessä se, että lopputuloksen pääsee näkemään konkreettisesti sen sijaan että se jäisi jotenkin leijumaan hahmottamattomana. Mitä tulee terveysliikuntaan, on erittäin hankala nähdä, minkä verran jokin yksittäinen tapahtuma tai tehty liikuntakampanja todella saa ihmisiä liikkumaan ja ennen kaikkea pysymään liikunnan piirissä. Olen tämän sauvakävelykuvion jälkeen miettinyt kuumeisesti, mikä voisi olla se kuvio, jolla saataisiin oikein kunnolla liikettä maailmassa ja vielä siten, että sitä pystyttäisiin jotenkin mittaamaan.

Kävin viime keväänä tuttavani ja nykyisen yhtiökumppanini Annika Kalvian kanssa asiaan liittyen pitkiä keskusteluja ja hän oli pohtinut juuri samoja asioita. Asioiden tarkastelu eri näkökulmista palautti meidät aina tähän ydinkysymykseen, että mistä ihminen voisi ammentaa motivaation liikunnan aloittamiseen ja ylläpitoon. Vastaus oli ehkä jopa huvittavankin yksinkertainen eli näyttäisi siltä, että suurin vaikutus on loppujen lopuksi ystävillä. Yhdessä on hauskempaa ja mielenkiintoisempaa harrastaa liikuntaa ja liikunnan kautta voi myös löytää uusia ystäviä. Terveysliikunta ei saa olla pelkästään fyysisen hyvinvoinnin kehittämistä vaan olennainen osa parempaa elämänlaatua on myös henkinen hyvinvointi ja siinä mielessä liikunnan sosiaalisuus ja myös yhteisöllisyys ovat erittäin tärkeitä asioita. Pian olimmekin tilanteessa, jossa ideoimme asiaa oikein toden teolla ja päätimme aloittaa projektin, jossa tavoitteena oli kehittää terveysliikuntaan liittyvä mobiiliapplikaatio, joka motivoi, yhdistää ihmisiä harrastamaan ja toimii myös kätevänä työkaluna harrastamisen helpottamiseksi. Applikaation nimeksi päätettiin antaa Walk a Friend (suom. kävelytä ystävää) ja applikaation toiminnallisuutta ajatellen listasimme asioita, mitä sillä pitäisi saavuttaa; Sen pitää olla helppokäyttöinen, sen avulla voi ylläpitää yhteyttä nykyisiin kavereihin liikunnan saralla, sen avulla voi myös tutustua uusiin samanlaiset intressit omaaviin kavereihin liikunnan kautta, se mittaa liikuntaan liittyvää matkaa ja kestoa ja sen avulla voi sopia kävelytreffeistä niin pienemmissä kuin isommissakin ryhmissä. Yksi tärkeä punainen lanka oli myös huomioida yksinäiset ihmiset, joita pelkästään jo Suomessakin asuu jo yli miljoona omassa taloudessa. Haluamme auttaa myös yksinäisiä löytämään ystäviä liikunnan kautta lenkkipoluille. Tehdään tämä maailma paremmaksi ja autetaan toisiamme liikkeelle. Kysymys on loppujen lopuksi pienistä asioista joilla on suuri merkitys.

Walk a Friend mobiiliapplikaatio on nyt valmis, reilun puolen vuoden tuotekehityksen jälkeen ja sen voi ladata ilmaiseksi kaikkiin ios (iPhone) sekä Anroid-pohjaisiin puhelimiin. Windows-alustalle applikaatio tulee myös mutta hieman myöhemmin. Applikaatio löytyy Appstoresta. Walk A Friend-sivusto löytyy myös Facebookista, minkä kautta voi jakaa tietoa tästä hyvästä asiasta kavereilleen. Tehdään tämä maailma paremmaksi ja autetaan kavereita sekä lähimmäisiä liikkeelle. Kysymys on loppujen lopuksi pienistä asioista joilla on suuri merkitys.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita