Mitä geenit kertovat? Käyttöohjeko? - Maili Lepola
Oletko koskaan ajatellut mikä tulee annettuna hyvinvoinnissasi ja mihin voit itse vaikuttaa?
Joku voi olla piittaamatta elintavoistaan ja silti voi hyvin ja toinen taas sairastelee pienimmästäkin seikoista. Voisiko kyse olla geeneistä? Vastaus on Kyllä ja Ei.
Ihmisen genomi saatiin selvitettyä 2003 ja sen jälkeen on ollut koko ajan kasvavaa tutkimusta niihin liittyen. Mutta ei mennä tässä vielä niin syvälle asioissa. Sanotaan, että geenit vaikuttavat niiden merkityksellisyydestä johtuen 30-80 %:sti siihen miten voimme. Loppu on epigenetiikkaa, arjen valintoja ja ympäristötekijöitä.
Epigenetiikka kertoo mitkä asiat saavat geenit "päälle ja pois päältä". Toivomme yleisesti, että hyvät ovat "päällä" ja epäedullisemmat tai riskigeenit pysyvät off-asennossa.
Käytännön esimerkki: Ensin vanhempi henkilö teetti geenitestin, koska hänen terveytensä ei mennyt normikirjojen mukaan. Löytyihän sieltä syitä. Hän päätti teettää geenitestit myös lapsilleen ja tämä selitti taas isolta osin miksi lapset reagoivat asioihin tavoillaan poikkeuksellisesti. Tämä taas innosti seuraavaa polvea tutustumaan omien lastensa geeneihin.
Tuli esille millainen liikunta sopii parhaiten ja missä vammautumisriskit ovat isommat. Minkälainen ruokavalio pitää mahdollisimman terveenä ja mitkä herkut taas kasvattavat hiljaisen tulehduksen ja oksidatiivisen stressin todennäköisyyttä. Tämä koettiin merkityksellisesti myös siihen, mitä herkkuja ja tuliaisia voisi tuoda lapsille, jottei sitten aiheuta rakkaudellaan myöhemmin terveyshaasteita.
Aina on helpompi, kun on jotain perheen yhtenäisiä linjoja myös tavallisen arjen ruokaostoksissa. Mitä tulee välttää ja mitä sitten mieluummin ottaa niiden tilalle. Se on lopulta kuitenkin kaikkien etu. Joidenkin snp:n = snipsien eli geenimuutoksien kohdalla tarvitaan kenties perusravinnon lisäksi jotain lisäravinteita, joiden annostelu ja määrittely on paljon helpompi toteuttaa kun geenitaustat ovat selvillä.
Monet asiakkaani ovat hyötyneet suuresti geenitesteistään, oli sitten kyse yleisterveydestä, ylipainon syystä, hormonien kummallisista vaikutuksista tai liikunnasta. Funktionaalisen lääketieteen lukuisilla muilla testeillä voidaan vielä täydentää tietoa.
Omalla kohdallani tietoisuus osasta omia geenejäni oli helpottava vaikutus. Omat kummallisuuteni ja herkkyyteni selittyivät havaituilla snipseillä. Ja myös se, miten olen päässyt eroon erilaisista vaivoistani toimien testeissä saatujen periaatteiden mukaan. Kun joskus tekee jotain sellaista mieli, jonka tiedän aiheuttavan ongelmia, pitää miettiä olenko valmis maksamaan sen hinnan, joka geenien antamien "ohjeiden" noudattamatta jättäminen saa aikaan. Oma valinta siis...
Maili Lepola, IFMCP
maili.lepola@lepolife.fi