Ajatuksia elämänmuutoksista - Sakke Pietilä

23.08.2016

Sain aiheeksi kirjoittaa yllämainitusta otsikosta, joten alla pelkistettynä muutamia näkemyksiäni...


Elämätapamuutos on todella vallankumouksellinen ilmaisu. Tarkoittaako se, että muutan kaikki tapani ja rikon kaikki rutiinini? En usko sellaisen remontin ainakaan hetkessä onnistuvan. Koko muutosprosessi lähtee omien ajatusten ja uskomusten tiedostamisesta ja tunnistamisesta sekä tunteiden työstämisestä ja kulkee sitä reittiä vastuulliseen käytännön toimintaan. On lähdettävä riittävän lyhyillä ja selkeillä askelilla.

Ratkaisukeskeisesti ajatellen positiivista on jo se, että miettii oman elon fiksausta jolloin on jo ottanut ensimmäisen askeleen. Koko rempan täytyy lähteä omasta syvästä intohimoisesta motivaatiosta, ei yhteisön odotuksista tai jostain muotitrendistä. Jotenkin kaikki Uudenvuoden lupaukset, syysremontit ja kesäkuntoon trimmaukset eivät välttämättä kanna kovin pitkään.

Kirurgisisilla toimenpiteillä saattaa olla jollekin merkittävä motivaatiota lisäävä vaikutus. Kun halutaan fiksata omaa eloa, yleisiä syitä ovat jatkuva kiire, ihmissuhdekysymykset ja terveyteen liittyvät tekijät kuten liikunta, ravinto ja addiktiot (tupakka,alkoholi, sokeri, peliriippuvuus jne).Yleisesti ajatellaan elämäntaparemontin olevan vain painonpudotusta ja liikuntaa. Toisaalta tiedän, että myös noita asioita korjaamalla voidaan saada aikaan isoja muutoksia myös mentaalipuolella. On paljon tapauksia, jolloin liikuntaa ja ravintotottumuksia huoltamalla on esim. masennusoireet vähentyneet.

Kuten jo mainitsin, kun on muutoksia miettinyt, on jo liikkeellä. Tärkeintä on sisäinen halu, suuri kärsivällisyys ja selvät tavoitteet.

Muutosta siis haetaan omaan elämään ja omista lähtökohdista. Tavoitteiden tulee olla selkeitä ja myös jollain asteikolla mitattavia ja tästä hyviä esimerkkejä ovat mm. ravintopäiväkirja, liikuntaohjelma, oman käytöksen kirjaaminen. Motivoivaa ja tärkeää on, että muutos ja sen työstäminen tuntuu "miellyttävältä". Muutoksen ohessa on myös hyväksyttävä se, että välillä joutuu oman mukavuusalueen ja rutiinielämisen ulkopuolelle. On äärettömän tarpeellista tiedostaa, että kun on matkaan lähtenyt niin pysyvien muutosten aikaansaaminen ottaa aikaa vähintään kolme kuukautta!Tällä tiellä on hyvä olla itselleen kärsivällinen, armollinen ja palkitseva.

Isojen tai ison muutoksen aikaansaaminen oman sisukkuuden lisäksi vaatii usein myös ulkopuolista tsemppausta ja tukea. Tuki voi olla asiantuntija-apua (ravitsemusneuvontaa, pt, terapeutti, lääkäri jne.) ja myös omasta yhteisöstä lähtevää tsemppausta (puoliso, perhe, kaverit..)

Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että muutosta ei voi kuitenkaan voi ulkoistaa.
Ja näin lopuksi vielä kerran, kun muutosta on miettinyt, retki jo ajatuksissa alkanut, mutta älä pitkitä repun pakkaamista ja liikkeelle lähtöä.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita